Webbkarta
GONKS Logo info historik 1965-68
 
GONKS bildades våren 1965 var tillsammans med Namelosers Malmös största popband. Liksom konkurrenterna Namelosers (The Bleachers ) fick GONKS ansöka om rättigheterna till sitt bandnamn. I Boden fanns nämligen en popgrupp med ett snarlikt namn, The Gonks. Banden ansökte hos Kungliga Patent- och Registreringsverket om rätten till att använda namnet Gonks respektive The Gonks. Efter ett antal år och juridisk långbänk ansåg Patentverket till slut (1968) att bandet The Gonks. från Boden var lokalt sett, mest inarbetat. Twisten hade då ingen större betydelse för när beslutet var fattat hade de båda banden upplösts.

*Gonks är ursprungligen en docka som kom från England. Idoler som Ringo Starr och Peter Sellers
uppmärksammade och talade om dockorna. Fanns i olika varianter av vilka Gonks valde en som gimmick.

Med Loppan tog sig Gonks in på den, för svenska popgrupper, så viktiga Tio i Topp- och försäljningslistan Kvällstoppen popåret 1967. Loppan, en i original, tradjazz-låt Down at papa Joe´s vilken Gonks förvaltar väl. Att man valde just den låten som popband är lite förvånande. Några av Gonks medlemmar hade ett förflutet i olika jazzband. När popen kom tog de steget från jazzen till rythm’n blues och pop. Inspirerade av Animals, Lovin´, James Brown och Ray Charles. Tommy Blom från Tages lär ha kommit på idén att spela in låten. Han hade hört den under en av Gonks spelningar och trodde den kunde bli en potentiell hit för bandet. Loppan spelades in och onekligen öppnade dörrarna. Låten blev mer eller mindre en landsplåga. Den blev deras enda hit och synonymt med Gonks. Ett fenomen som de inte kunde följa upp.

Gonks medverkar i dokumentären Rolling Like a Stone 2005 av Stefan Berg och Magnus Gertten. Allt kretsar kring en filmrulle från året 1965. Den är filmad under en fest i Ola Ströms föräldralägenhet i Malmö. Gonks, Namelosers, vanliga tjejer och killar och The Rolling Stones är med på festen. De ska spela på stans lokala rockklubb Bongo och har ännu inte slagit igenom stort. Stones är det första utländska popbandet som besöker Malmö.

Gonks upplöstes 1967. Ola Ström gjorde senare karriär med parhästen Per Dunsö i de legendariska TV-programmen Solstollarna och Toffelhjältarna. Ulla-Bella blev ett begrepp. Sändes åren 1984-1985.

 
 
 • Medlemmar under åren 1964-1967:

 • Bo-Folke "Mora" Mårtensson, sologitarr
 • Ola Ström, kompgitarr
 • Hans "Tersen" Ljungqvist, bas
 • Ulf "Masken" Andersson, trummor och sång
 •  
  copyright© 2020-2023 THE GONKS
  Officiell Webbsida
  Stefan Jovelou