English Webbkarta
HOOTENANNY Logo historik 1961-69
 
Gruppen bildades 1961 i Västervik under namnet West Bay Singers. Tonny Roth fick en förfrågan av Hansi Schwarz om han ville bli bandets basist. Det ville gärna Tonny men på ett villkor, att även Björn (Ulvaeus) fick bli medlem. Svaret blev ett bestämt nej från Hansi men han ändrade sig senare och Björn blev antagen som bandets gitarrist och sångare. Stikkan Anderson, den kände
sång- textförfattaren, musikförläggaren och skivbolaget Polars grundare blev intresserad av gruppen och knöt dem till sitt skivbolag. Han blev nu bandets manager. Namnet West Bay Singers ändrades till Hootenanny Singers. Stikkan hade hört talas om en folkpop- våg i USA med samma namn. Det var olika band i USA som fick publiken att sjunga med i sångerna.

Medlemmarna i Hootenanny Singers var nu Hansi Schwarz, Björn Ulvaeus, Johan Karlberg och Tonny Roth. 1963 gick de till final i Sveriges Radios talangtävling Plats på Scen. En talangjakt med olika varierande inslag och Hootenanny Singers var en av vinnarna. Gruppens första album innehöll bland annat Dan Anderssons tonsatta dikt Jag Väntar Vid Min Mila. Svenska visor varvades med amerikansk folkmusik. The Kingston Trio och Brothers Four var de stora inspirationskällor för gruppen.

Under 1960-talet var Hootenanny Singers oerhört populära i Sverige. 1964 debuterade Hootenanny Singers i det omåttligt populära TV-programmet Hylands Hörna. De framförde Dan Anderssons tonsatta dikt Jag Väntar Vid Min Mila. Programmet hade en enorm genomslagskraft då det var denenda tv-kanalen som fanns i Sverige vid den här tiden. Gruppen gjorde närmare 168 spelningar i folkparkerna på en sommar. Hootenanny Singers hade sammanlagt 40 låtar på Svensktoppen, bland annat Gabrielle, I Lunden Gröna, Marianne, Mårten Gås och återigen en tonsatt dikt av Dan Andersson, Omkring Tiggarn Från Luossa. Den låg på svensktoppslistan i hela 52 veckor med en andraplats som högsta placering. Det innebar nytt rekord för antalet veckor som en melodi legat på Svensktoppen, ett rekord som stod sig fram till 1989–1990 då rekordet slogs av sången De Sista Ljuva Åren med dansbandet Lasse Stefanz och sångerskan Christina Lindberg.

1966 ryckte tre av medlemmarna i Hootenanny Singers in i lumpen och kvällen innan det var dags för inskrivning bodde bandet på Rally hotell i Linköping. De ville festa loss ordentligt innan inskrivningen. Med på festen var The Hep Stars. Här träffades Björn Ulvaeus och Benny Andersson för första gången. Ganska snart upptäckte både Björn och Benny att de hade liknande idéer om att skriva text och musik och kanske kunde de utveckla och göra något gemensamt. Ovetandes sådde de nog fröet till ABBA vid det här mötet. I Linköping har denna kväll förevigats med en bänk utanför gamla Rally hotell som gänget bodde på. Bänken är gjord i mörkt trä med två B:n riktade mot varandra.

I slutet av 1960-talet hoppade Johan Karlberg av gruppen. Tonny Roth och Hansi Schwarz bosatte sig i Lund för studier, medan Björn hamnade i Stockholm. 1974 upphörde Hootenanny Singers. Gruppen återuppstod 1979 med originalmedlemmarna Hansi Schwarz och Tonny Roth, samt två nytillskott vid namn Martin Arnoldi och Eoin Clancy. De spelade in två skivor 1979 och 1982. De reste på turné i folkparkerna igen, men det blev ett ljummet mottagande. Det gick inte att återskapa populariteten från 1960-talet och Hootenanny Singers lades ner för gott.

Johan Karlberg avled den 16 augusti 1992. Hansi Schwarz var grundare till Västerviks visfestival och han arrangerade den årligen fram till sin död 2013. Tonny Roth är pensionerad läkare. Björn bildade ABBA tillsammans med Benny, Annifrid och Agnetha. Gruppen upphörde 1982. Björn och ABBA har gjort comeback som avatarer i ABBAS VOYAGE som hade premiär i London 2022.

 
  • Medlemmar under åren 1964-1969 samt 1979-1982.
  • Björn Ulvaeus, sång och gitarr mm.
  • Hansi Schwarz, sång och gitarr mm.
  • Johan Karlberg, sång och gitarr mm.
  • Tonny Roth, sång och basgitarr mm.
  • Martin Arnoldi, 1979-1982
  • Eoin Clancy, 1979-1982
 
tillbakatillbaka
copyright© 2023 HOOTENANNY SINGERS
Officiell Webbsida
Stefan Jovelou