Webbkarta
JERRY WILLIAMS Logo info historik 1961-69
 
1965 gjordes den första svenska rockfilmen Jerry Williams Show i färg. Tillsammans med vännen Lasse Samuelsson bildar Jerry The Dynamite Brass. Blåsare av hög klass gav musiken ryggrad och
Jerry kom in på Tio-i-topp för första gången på över sex år. Han toppade listan med Keep On. En låt som den amerikanske sångaren Bruce Channel fick en hit med på Englandslistan 1968. Keep On blev framgångsrik. Jerrys version låg hela 15 veckor på listan.

Under året 1967 och några år framåt hade Jerry Williams en period med genomgående soul och rhythm & blues-inspirerad musik på repertoaren. Det här året medverkade han också i filmen Dra På - Kul Grej På Väg Till Götet där två låtar framförs. Under sjuttiotalet återgick Jerry till att framträda med renodlad rock’n’roll tillsammans med kompgruppen Roadwork. Ett lyckat koncept. Kanske hans absoluta storhetstid som musiker och sångare. I mitt tycke matchade Jerry i vissa stunder tveklöst de engelska pubrockarna Dave Edmunds och Nick Lowes Rockpile.

I slutet på 80-talet tröttnade Jerry på musiken och var nära att avsluta karriären. Vännen och artistkollegan Ola Håkansson tyckte att han skulle göra en riktig comeback vilket också skedde. Med antal nyskrivna låtar av bl a Ola startade han återigen om med ny energi och ett nytt och ganska modernt sound. En pånyttfödd, vältränad Jerry fick fart på karriären ännu en gång. Han hörde till Sveriges populäraste folkparksartister, spelade musikal, gjorde krogshower och var programledare i radio och TV. Allra bäst var Jerry live. Scenen var hans hemmaplan, inte skivstudion.

Jerry Williams var inte bara rocklegend, han var även en av Ekenslangens allra främsta företrädare. Kanske den sista. Jerry Williams sätt att prata på präglades med största sannolikhet av att han vuxit upp i en arbetarfamilj. Hängbjörk, sa Jerry Williams när han menade kontrabas. Ett klipp från ett av hans TV-program kunde presenteras med orden Nu ska vi spana in några rutor med chucken. Jerrys egen formulering om var ribban låg för att sjunga bra var när man hade löd i vojsen som littel rickard. Vid shower under senare år var hans mellansnack lika underhållande som musiken.

Jerry Williams försökte sig på en utlandskarriär utan större framgång. 1963 gjorde han en Europaturné med The Violents. Han reste till USA för att hitta dansare till sommarturnen och fann snart de han sökte, i den amerikanska tjejgruppen The Sherrys. Charlotte Walker var en av medlemmarna. Hon kom senare att heta, Lotta Hedlund, efter giftermålet med Sven Hedlund. Tillsammans med The Sherrys gjorde Jerry en succéartad folkparksturné 1965. 1966 turnerade Jerry Williams med jamaicanska sångerskan Millie Small som hade världshiten, My Boy Lollipop, och svenska The Telstars. Han var onekligen störst här hemma i Sverige. Jerry sjöng uteslutande på engelska, med undantag från några låtar skrivna på svenska.

Radioprofilen Lotta Bromé beskrev honom så träffsäkert:
Jerry Williams är borta – men finns för alltid kvar med ena handen bakom örat och kroppen framåtlutad. Det var inte alltid jag förstod hans stockholmska – men musiken hördes oavsett. Legendar! Hälsa Chucken!. Jerry Williams lämnade oss 2018. Han blev 75 år.

 
Under sin karriär tilldelades Jerry Williams flera fina
utmärkelser. 1985 mottog han LO:s kulturstipendium.

1989 belönades Jerry med en Grammis för Årets LP.
Med det albumet fick han en nystart i karriären. Det
nådde ut till en större och yngre publik. LP-Albumet
producerades av Ola Håkansson, vilken även skrivit
några av låtarna, tillsammans med Tim Norell och
Alexander Bard.

2010 tilldelades han sin andra Grammis. Hederspriset.

2014 tilldelades Jerry Williams Sveriges kompositörer
och textförfattares hederspris. Mycket välförtjänt.

 
tillbakatillbaka

copyright© 2022-2023 JERRY WILLIAMS
Officiell Webbsida
Stefan Jovelou