Webbkarta
LUCAS Logo info historik 1964-71
 
Kunde man som popgrupp heta Tages och dessutom bli ett av Sveriges absolut populäraste popband så borde väl namnet Lucas duga. Och visst blev det så.

Popgruppen Lucas bildades 1965 i Göteborg av pianisten och sångaren Janne "Lucas" Persson. Gruppen präglades mer eller mindre av hans skickliga pianospel. Två år senare, 1967, kom gruppens stora genombrott, då de vann både Nalens popbandstävling och en liknande poptävling arrangerad av Sveriges Radio.

Första hitlåten med Lucas var ursprungligen inspelad av amerikanska Bessie Banks och hade tidigare under 60-talet varit en stor framgång för det engelska bandet The Moody Blues. Jannes egna arrangemang av låten på piano och sång tog publiken med storm och gjorde singeln Go Now till en av 1968-års populäraste låtar i Sverige. Bl a med en andraplacering som bäst på den viktiga Tio i Topp-listan. I hela 8 veckor låg den på Tio i topp och 7 veckor på försäljningslistan Kvällstoppen.

I den populära ungdomstidningen Bildjournalen, följde det i vissa nummer med en sk flexisingel. En slags vinylskiva tillverkad i tunn, böjbar plast. 1967 fick Lucas den stora äran att vara med på en sådan, "Bildjournalens Toppskiva" nr 6. De medverkade med låten "Touring.

Lucas turnerade framgångsrikt i hela Skandinavien och fick vara förband både till The Rolling Stones i Helsingborg och Jimi Hendrix på Lisebergs konserthall.

Fram till 1969 spelade Lucas in en rad singelplattor och en LP-skiva. Singelplattorna Antisocial Season och Cupid blev också framgångar på hitlistorna. 1969 blev också året då popbandsvågen slutligen ebbade ut för de flesta popbanden i Sverige och även Lucas upplöstes.

 
  • Janne Lucas Persson fortsatte med en framgångsrik solokarriär. Han var pianist hos Pugh Rogefeldt på LP-albumet Pugh on the rocks 1973. Janne tävlade i melodifestivalen 1980 och kom på en andraplats med succelåten Växeln Hallå.

    Så visst kunde man som popgrupp heta både Tages och Lucas. Och dessutom bli enormt framgångsrika.

    Medlemmar under åren 1965-1969:

  • Janne "Lucas" Persson, sång och piano
  • Tony Ribbås, gitarr
  • Anders Björkman, basgitarr
  • Ulf Caresten, (fr 1965), trummor
  • Bo Rahmberg, (hoppade av 1965), trummor
 

copyright© 2013-2023 LUCAS
Officiell Webbsida
Stefan Jovelou