Webbkarta
STEAMPACKET Logo historik 1964-67
 
Steampacket bildades hösten 1965 av fyra unga killar från Solbacka Läroverk i Stockholm. I konkurrens med ca 450 popgrupper, vann Steampacket 1966 en popbandstävling med låten Bara ett par dar. Svensk text och musik av Mikael Ramel. Det var unikt vid den här tidpunkten. Segern säkrades i det populära TV-programmet Hylands hörna.

Efter ett antal speltillfällen i Sverige utan större framgångar satsade gruppen på spelningar i England. Ett England där man var långt före Sverige både vad gällde musiken och popmodet. Väl där blev de tvungna att byta gruppnamn. Det fanns redan ett band som hette Steampacket (där Rod Stewart var en av medlemmarna). Istället för att hamna i kostsamma konflikter ändrades gruppnamnet till Longboatmen (engelska namnet på de svenska vikingarna) och Steampacket II i Sverige.

Några av gruppens meriter var ett publikrekord på Cad Lac Club i Brighton. De fick äran att spela på den anrika klubben Marquee Club i London där många av de största engelska popbanden spelade och slog igenom. Steampacket medverkade i Radio London Show vid 3 tillfällen. De var supporting group åt Alan Price Set och Fortunes. Skivbolaget Polydor gav dem ett skivkontrakt. Två singlar spelades in på etiketten. Steampacket var med andra ord mer framgångsrika i England än i Sverige.

1967 fick popgruppen äntligen en placering på den så viktiga poplistan Tio i topp med Viva LÀmour. 1968 upplöstes Steampacket. Tyngda av ekonomiska bekymmer och skulder var en av orsakerna. Värnpliktstjänstgöring och en svensk popbandsvåg som ebbade ut var andra.

 
  • Efter att Steampacket upplösts har Mikael Ramel fortsatt med sitt band Mikael Ramel Band. Rolf Sherrer var en av de ursprungliga medlemmarna folkmusikgruppen Kebnekaise och Per Bruun anslöt sig till Fläsket Brinner. Två av proggrörelsens största grupper.

    Medlemmar under åren 1965-1968:

  • Mikael Ramel, sång och gitarr
  • Rolf Scherrer, sång och gitarr
  • Staffan Winberg, trummor
  • Anders Nord, orgel
  • Per Bruun, bas (ersatte 1966 Stefan Ekeström)
 
copyright© 2020-2023 STEAMPACKET II
Officiell Webbsida
Stefan Jovelou