Webbkarta
TAGES  LOGO info historik 1963-68
 
Namnet Tages är mellannamnet på gruppmedlemmen Dan Tage Larsson. Tages var en av de mest populära svenska popgrupperna i Sverige under 1960-talet.

Internationellt ansågs/anses de ofta vara den bästa svenska popgruppen från den eran. Gruppen spelade mycket eget material, framför allt skrivet av medlemmarna Göran Lagerberg, Tommy Blom, Danne Larsson och Anders Töpel, samt en del covers.

Tages gick i bräschen för en moderiktig klädsel och var på den fronten ledande i Sverige. Bandmedlemmarna fick kritik från andra i branschen för att man tyckte att medlemmarna i Tages inte var riktiga musiker. Denna kritik tog man hårt och bandet utvecklades snabbt under 1960-talet till ett kompetent popband i världsklass.

Gruppen bildades på sommaren av 1963 i Göteborg som Tage´s Skifflegrupp av fem grabbar i 16-17-åldern. 1964 bytte de namn till Tages. I augusti vann de GT:s tävling Västkustens Beatles då de lät och såg ut som Beatles. Som pris fick de spela in singeln Sleep Little Girl som blev en stor hit och hamnade etta på Tio i topp.

Flera framgångsrika singlar följde; bland dem kan nämnas I Should Be Glad, Don´t Turn Your Back, The One For You, So Many Girls, In My Dreams och Miss Mac Baren. Every Raindrop Means A Lot var gruppens första psykedeliskt inspirerade singel. Den släpptes i februari 1967. I november samma år släpptes deras 5:e LP Studio som anses vara en av de bästa svenska popskivorna från den tiden. Våren 1968 gick Tages in på Tio i topp för sista gången med There´s a Blind Man Playing Fiddle in the Street. Gruppen släppte därefter två singlar varav den ena, Fantasy Island var deras mest psykedeliska.

 
TAGES   Den 31 augusti 1968 slutade Tommy Blom i Tages. De övriga fortsatte fram till våren 1969. Namnbyte till Blond för en karriär utomlands. Ett nytt album spelades in i London. Det släpptes i Sverige, Skandinavien, England, Holland, USA, Nya Zeeland och Sydafrika. Men världslanseringen kom av sig och Blond upplöstes 1970.

Vill du veta mer om TAGES så läs gärna:
Boken om Tages - Från Avenyn till Abbey Road av Göran Brandels & Lennart Wrigholm(Premium Publishing).

Besök TAGES Webbsida av Henrik Hagberg.

Sida 1  2
copyright© 2013-2022 TAGES
Officiell Webbsida
Stefan Jovelou